18 Haziran 2014 Çarşamba

Moda PR'ı 101 / Fashion PR 101

Bugün Moda Pazarlamasının bana göre en güzel ve eğlenceli ayağı olan Moda PR'ından bahsedeceğiz. Dışarıdan bu kadar şen şakrak gözüken bir dal olan PR, aslında içeride çoklu hareket etmeniz gereken dar zamanlı bir alan. PR da deneyimli olanlar bilir, hem yaratıcı olmak, hem organizasyonel plana sadık kalmak hem de en iyi zamanlamaları yapmak gerekir. Yani eğlenceli kısımlar her daim parçası değildir işin.


Şimdi bunu moda alanıyla birleştirelim ve ortaya çıkan tabloya bakalım. Moda, Türkiye'de özellikle Avrupa'daki ülkelere kıyasla henüz daha beklenen ilgilinin gösterilmediği bir alan. Buna ülkemiz insanının , maddi durumu, ilgisi ya da ilgisi olsa da yeniliklerden yeterince haberdar olamamasından ötürü takip edemiyor olması neden oluyor olabilir. Bu noktada "Moda PR'ı" kavramı büyük önem kazanıyor, çünkü artık yeni tasarımcıların, perakende firmalarının daha yerli/yabancı daha çok kişiye ve firmaya ulaşma şansı var.

Fashion PR Agency
İhtiyaç nedenimizi ortaya koyduk, şimdi kısaca Moda PR'ı elementlere göz atalım:

  • Marka İmajı Stratejisi
  • Organizasyon (Tanıtım etkinlikleri, fashion show v.s)
  • Promosyon (Markayı yansıtan, tanıtan promosyon ürünleri gönderimi, kullanımı)
  • Basın İlişkileri 
  • Medya Yansımaları Takibi ve Analizi
  • Raporlama 
Bu elementler hoşunuza gittiyse, önümüzdeki günlerde Moda PR'ı alanını ve ajanslarını derinlemesine inceleyeceğiz, takipte kalın ;)

Today as for me, we're gonna talk about the best and the fun branch of Fashion Marketing: Fashion PR. Seeing from the outside, it seems like it has so much fun stuff in it, but from the inside most of the times you have to multitask in a very confined space. People who are experienced in PR would know, that you have to be creative, at the same time have to stick to the organizational calendar and make the best timing. So fun stuff doesn't happen all the time...


Now let's bring fashion into this and see what happens. Fashion is a quite bit undermined in Turkey, compared to the other, especially European countries. It has many reasons for it, financial, general interest or even people has interest they can't follow up the news enough to do it regularly. That's why "Fashion PR" is so important in this industry. Especially for the new designers or companies to raise their voice in Turkey or internationally.


We mentioned why we need Fashion PR now check out the elements of it:

  • Brand Strategy
  • Organizations ( Promotional Events, Fashion shows etc.)
  • Press Relations
  • Media Exposure Analysis
  • Reporting
If you liked these elements, hold on to next posts about Fashion PR and agencies, cuz we're digging into it!

Cheers!


16 Haziran 2014 Pazartesi

Get Ready For The Battle!


Dünya Kupası heyecanının başlamasıyla beyler maçları takip etmeye, çekirdeğini, cipsini, birasını hazır etmeye başladı. Biz de moda ve pazarlamanın bir araya geldiği bu etkinlikte Dünya kupası sponsorlarından Adidas'ın pazarlama stratejisinden bahsedeceğiz.

Aslında söz konusu Dünya Kupası olduğunda markalar türlü reklamlarla izleyicilerine ve daha da önemlisi potansiyel müşterilerine ulaşmayı hedefler. Ancak milyonlarca dolar harcanan reklamların ne ölçüde tüketiciye ulaştığı bir soru işaretidir. Bu nedenle farklı yöntem ve stratejiler geliştirilmektedir, bu yıl Adidas örneğinde göreceğimiz gibi tasarım bir futbol ayakkabısı ve kameralı top ile yapılacak satışlarla bu gidişatın değişebileceği ortada. Tasarımların sınırlı sayıda üretilecek olması ve sadece o etkinliğe ait birer anı malzemesi olması müşteride "Hemen Almalıyım" algısı yaratıyor.



Adidas Brazucam adlı top ile ilgili de teknolojinin nimetlerinden faydalanmak uygun bir terim olabilir. Hem maçları farklı pozisyonlardan seyretmek, hem de tasarım olarak bile ilgi çekici olması nedeniyle "Adidas" adından söz ettirecek gibi duruyor. Zaten günümüz markalarının izlediği en önemli pazarlama stratejilerinden biri, teknoloji ve tasarımlarını bir araya getirmek. En güzel örneklerinden olabilir, siz  ne dersiniz?


After the World Cup started, men began to track every game and got the chips and the beer besides them. And today we are going to talk about the shoes that one of the World Cup Sponsor, Adidas, designed just for the event, that fashion and marketing comes together.

Adidas Battle Pack
Actually, when it comes to World Cup, brands try to reach the crowd, potentially customers, as much as possible. But it's always a question mark whether the commercials, which they spent million dollars, touches the consumer. That's why every year they try to find different ways to manage it. This year, as we see in Adidas example, a desgined shoe and a ball with a cam could change the number of sales. The thing that they're limited edition and designed just for the occasion, pushes the button "Buy it Right Away" in people's minds.



About the ball called "Adidas Brazucam" we could easily say that it uses technology perfectly. Just because from now on people can watch the game from different angles and also ball has a unique design, we'll mention "Adidas" more often. And nowadays brand's best marketing strategies involves technology and design together. It's one of the best example of it, don't you think?



11 Haziran 2014 Çarşamba

Welcome to Work Wonderland


Net-a-Porter.com, ünlü markaların ve tasarımcıların ürünlerini satan online bir site. Ama bugün markasından değil Londra'daki merkez ofis tasarımından bahsedeceğiz. Bu kadar ünlü marka ve tasarımcıyla çalışınca modanın ofislerine kadar girmesi şaşırtıcı değil aslında. Kendi deyimleriyle burası, çalışanların her gün iş yerine gelmek için can attığı ve yuva olarak benimsediği bir yer, Net-A-Porter yuvasına hoş geldiniz:




Ofis tasarımını Studio-fibre adlı İngiliz tasarımcıları yapmış. İlk bakışta dikkat çeken şey ofisin geniş ve yüksek tavanlı tasarımından ötürü gelen ferahlık hissi. Ki bu özellik benim gibi kalabalık ve dar ortamlardan hoşlanmayan kişiler için ideal. Tasarımın şıklığından bahsetmeye gerek bile yok sanırım ama sizin de fark edeceğiniz üzere, bu ofisin şıklığı tamamen SADELİĞİNDEN geliyor. Evet günümüzde tasarım anlamında sadelik en yüce sofistikelik, ama bunun yanında ofis tamamen çalışanların efektifliğini artırmak için tasarlanmış. Bunu ışıkların uygun derece aydınlatmasından, mobilyaların konumlandırılmasına kadar görebiliyoruz.



İlginç olan geçen yıl açıklanan rakamlara göre Net-A-Porter, şirket içi yatırımından ötürü £27M kayıp yaşamasına rağmen, geçtiğimiz yılı %55 satış artışıyla kapatmış. Bunu da Shouke.com adlı ticaret sitesini satın alarak, theoutnet.cn adlı Çin tasarımcı versiyonu olan sitelerine borçlular. Satışları ve aynı zamanda çalışan memnuniyetini artırmak bu olsa gerek!
Kaynak: http://www.vogue.co.uk/news/2013/01/14/net-a-porter-2012-sales-rise-by-55-per-cent

Net- A-Porter.com is a luxury online store, which sells luxury fashion brands and designers pieces. But today i'm not gonna mention about the brand, but talk about it's office in London headquarters. Actually it's not surprising that fashion and luxury came into their office after working with so many brands. But as in their terms it's a place where people love to come and call it their homes, so Welcome to Work Wonderland!




UK designers Studio-fibre designed this amazing office after a little competition that company ruled. The first thing that you recognize about this office is that it has a very large space and high ceilings that makes you feel so comfortable. Which is a great thing for people like me, who hates crowdy and confined space. There's no need to mention how chic is this place, but you can easily see that chicness is coming from it's SIMPLICITY. Yes today simplicity is the highest sophistication, but besides that they also think about the efficiency of their employee. We can see it from the proper lightning to the placement of the furniture.


But surprising thing is because of the invesment into the company they lost £27M, yet they closed with a %55 of sales raise last year. They actually owe it to the outnet.cn, a site which transformed as a designers site for China, at first it was an e-commerce site Shouke.com, which they bought last March. Big congrats on the rising sales and the employees appreciation at the same time!
Source: http://www.vogue.co.uk/news/2013/01/14/net-a-porter-2012-sales-rise-by-55-per-cent

9 Haziran 2014 Pazartesi

Left a Mark Monday- Designers

Bugünden itibaren Pazartesi konseptimiz: Taze başlangıçlar, bazılarınız için yeni olan ama emin olun ki izini bırakmış olan işler ve kişiler olacak. İlk olarak bu pazartesi sizlere çok yetenekli ve şimdiden adını moda sektöründe söz ettiren genç bir tasarımcımızla tanıştırmak istiyorum: Aslı FİLİNTA. 


Hakkında ilk defa bir şeyler okuduğumda onun da Ekonomi mezunu olduğunu öğrenip bayağı şaşırmıştım. Ekonomi gibi bölümleri bitirip, yetenek gerektiren işlere yönelen insanları her zaman takdir ettim. O da mezun olduktan sonra hayattaki tutkusunun tasarım olduğuna karar vermiş galiba ve ardından yeteneğinin peşinden gitmiş. Bizler için de bu olağanüstü tasarımları ortaya çıkarmış. Haydi hep beraber Aslı'nın hikayesine ve son dönem tasarımlarının derinliklerine dalalım:
  • Aslı, Parsons New School New York’tan mezun olduktan sonra 2008’de "Aslı Filinta" kendi adını taşıyan moda markasını kurmuş. 


  • İlk koleksiyonu 2009’da sunulan markanın tasarımları bugün Türkiye’de 2 mağazada ve dünyada 18 farklı noktada satışa sunuluyor.
  • Aslı işte bu güzel tasarımlarını şimdilerde online olarak da http://www.orderanddance.com/ sitesi üzerinden satıyor. Sample sale ler de farklı zamanlarda çeşitli siteler üzerinden yapılıyor.
  • Onunla ilgili belki de en çok sevdiğim şey yaptığı işlerde Türk kültürü ve tarihinden ilham alıyor olması. Tasarımlarında bunu hissediyorsunuz, desenler Türk ezgilerini taşıyor ama aynı zamanda batı dokunuşlarıyla şekilleniyor. Moda alanında bunu görmek inanılmaz keyifli ve kulağa çok ilginç değil mi? Hep beraber Aslı'nın son dönemdeki işlerine göz atalım ve sizler karar verin:




Aslı'nın hikayesinin bence en önemli yanı içindeki tutkusunu ve yeteneğini keşfetmiş olması. Ama başarısının sırrını sorarsanız, özgün ama bir o kadar da evrensel çalışmalar yapması. Bundan sonra "Aslı Filinta" markasını daha çok duyacağımıza eminim. Yolun açık olsun Aslı!

From now on it'll be the concept of Mondays: Fresh starts, newly for some of us but surely marked ones. This monday i'd like to introduce you a designer, who is already BIG and has one of the best creativity: Aslı FİLİNTA. When i first read about her i was surprised that she also studied Economics. I always admire people who studied Economics, but after has jobs that they can use their creativity. I guess later on she followed her passion as an artist and used her gift to design unremarkable things. Let's dig into her latest works and her story:
  • She established her brand "Aslı Filinta" in 2008 after graduating from Parsons New School in New York.
  • Her womens wear collection launched in Spring 2009, which is available in 18 stores worldwide and 2 stores in Turkey.
  • Her beautiful designs are available from this site: http://www.orderanddance.com/
  • The greatest thing about her work is that she is influenced about her own culture and history. You can feel it in her designs, these Turkish patterns that harmonized with the western touch. Sounds like her work is interesting isn't it? Let's see her latest work and you'll decide:



The best part of her story is that she discovered her passion and creativity inside her. But the key of her success is that her work is original but at the same time it's universal. I'm sure that we'll hear more of "Aslı Filinta" so keep it going Aslı!


8 Haziran 2014 Pazar

Let's Go To The Mall Today! - ISF

Caddelerdeki süslemelerden ve mağaza vitrinlerinden anlaşılacağı üzere İstanbul Shopping Fest 2014 resmi olarak başlamış durumda. Bu da mezuniyet ve tatil öncesi alışveriş yapmak isteyenleri harekete geçirir sanıyorum. Ancak genel anlamda alışveriş festivallerinde beklenti hep indirim olacağı yönündedir ancak ben indirimler konusunda çok emin değilim, fiyatlar önce sanki iki katına fırlamış da sonra indirilmiş gibi :)




Yalnız her şey güzel hoş da çeşitli avm'lerde yapılacak etkinlikler, indirimler ve çekiliş kampanyalarıyla sadece İstanbul'da değil Ankara'da da gerçekleştirilen bu festival ile ilgili anekdotlar neler acaba, şöyle bir göz atalım:
  • İSF ilk olarak 2011 yılında düzenlendiğinde 40 gün süren festival kapsamında bir önceki yıla göre İstanbul'da toplam alışveriş % 26 artmış.
  • 2013 yılında ise alışveriş cirosu %10 artarken festival süresince 958 bin yabancı ziyaretçi ağırlanmış.
  • Kredi ve banka kartı harcamalarında en fazla artış yaşanan sektör Konaklama, cirosu %56 artışla 106 milyon TL'ye ulaşmış.

  • Bu yıl düzenlenen İSF için THY ile akıllıca bir işbirliği yapılmış, belirli noktalardan yapılan uçuşlarda müşterilere ekstra 50 Kg bagaj hakkı tanınmış.
  • Hedeflenen rakamlarsa hayli agresif, festival sonunda toplam cironun 10 milyar TL, turist sayısının ise 1 milyon 100 bini aşması bekleniyor.

  • Markalar ve tüketiciler için keyifli bir süreç olacağa benziyor, izleyip görelim!

    As you can guess from the decorations and shop windows, İstanbul Shopping Fest 2014 is officially started. I guess it may push many people to shop cause it's right before graduation balls and vacations. But when it comes to prices, i'm not sure if they made any sales, it's like first they doubled the price and then marked down :)

    ISF- Nişantaşı, İstanbul
    Everything's great, it's a fest, there'll be events, sales, concerts and gifts and stuff and not only it'll happen in İstanbul but also in Ankara, but let's get some anectodes about this fest shall we?
    • In 2011, when first ISF organized, during 40 days of festival, total shopping is % 26 increased in İstanbul.
    • In 2013, shopping turnover is %10 increased, during festival 958K tourists got hosted.
    • The highest increase in bank and credit card spends are in Accomodation, the turnover is 106M TL, by %56 increase.


    • This years ISF took the biggest step by cooperating with Turkish Airlines. They are giving extra 50Kg baggage weight to their customers, who flies spesific routes.
    • The goal for this year is quite aggresive, at the end of the fest 10 Billion TL total turnover and over 1 Million tourists are expected.
    It'll be an exciting time for both brands and the people, we'll figure it out!

    Source: http://www.bloomberght.com/haberler/haber/876422-istanbul-shopping-fest-26-artisla-sona-erdi

    6 Haziran 2014 Cuma

    Fashion Marketing Rises Here!

    Herkese selamlar!

    Beni tanıyanlar bilir, her zaman araştırmacı biri olmuşumdur. Bu doğrultuda hayatıma yeni bir şeyler katma isteği ve merakım beni her zaman farklı ve ilginç alanlara sürükledi. Ama konu işim olduğunda, dolayısıyla pazarlamanın iletişim ayağına uzandığımda itiraf etmeliyim ki ilgim tavan oluyor ve diyebiliyorum ki İŞİMİ CİDDEN SEVİYORUM! Çünkü içinde yaratıcılık var, aynı zamanda strateji, kurgu ve değişim var ve bu nedenler benim için çok ciddi motivasyonlar...

    Bu noktada uzun zamandır kadrajımda olan "Moda" benim için en canlı, en dinamik ve en eğlenceli keşif alanı. Keşif alanı dememin sebebi, özellikle moda pazarlaması ya da moda yönetimi terimlerinin Türkiye'de yeterince yaygınlaşmamış olması. Bu nedenle de bu blogda bol bol Türk markalara, başarı öykülerine sahip tasarımcılara ve bu markalara ait pazarlama stratejilerine rastlayacaksınız. Ayrıca aynı keşfi global moda ve lüks markalar için de yaparak uzun ve bir o kadar da eğlenceli bir yolculuğa çıkacağız. Umarım hepimiz için güzel bir serüven olur.

    Şimdi hepimiz hazır mıyız?



    Hey Everyone!

    People who really knows me, know that i've always been an explorer as a person. The feeling that drives me to explore and make me change things in my own life, drags me into different and interesting places. But when it comes to my job, as it refers communication part of marketing, i must admit that my attention is at its highest point and i could easily say that I LOVE MY JOB! Because it has creativity, as well as strategy, fiction and changing environment and these are the biggest motivators for me...

    At this point, "Fashion" is a discovery world which is alive, dinamic and exciting for me and also has been in my target for quite long time. The reason why i call it a discovery world is that especially the terms "fashion marketing" or "fashion management" aren't common that much here in Turkey. That's why you'll read a lot of things about Turkish brands, designers that has success stories and brand's marketing strategies. But also you'll find the same exploration for global fashion/luxury brands country by country. Hope we all enjoy the adventure.

    Are we all ready?